Valokuidun asennus omakotitaloon – näin se tapahtuu
Valokuituliittymän hankinta on loistava tapa varmistaa kotitaloudelle huippunopeat ja luotettavat internetyhteydet. Valokuidun asennus on yleensä melko yksinkertaista eikä vaadi asukkaalta merkittävää työpanosta.
Meillä Järvi-Suomen Valokuidulla valokuidun asennuksesta vastaa ammattitaitoinen suunnittelu- ja asennustiimi. Tutustu tarkemmin valokuidun asennusprosessiin ja vaiheisiin, joissa vaaditaan sinun panostasi.
- Suunnittelu
- Kaivuureitti
- Läpivienti
- Päätelaitteen sijainti
- Sisäverkkotyöt
- Lisävahvistus
- Asennus
- Kaivuutyöt
- Esiasennus
- Käyttöönotto

Kaikki alkaa huolellisesta suunnittelusta
Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty. Ensimmäinen ja tärkein vaihe on tonttisuunnittelu. Kun olet tehnyt liittymätilauksen, suunnittelijamme on sinuun yhteydessä ja sopii tonttisuunnittelukäynnistä.
Tonttisuunnittelun lähtökohdat ovat lähimmän kuitupisteen sijainti sekä kohta, josta kuitu tuodaan sisälle taloon. Tavoite on löytää lyhyin ja helpoin reitti näiden pisteiden välille ja huomioida myös palveluiden käytettävyys.
Käynnin aikana on hyvä käydä läpi kaikki mieltä askarruttavat kysymykset ja kertoa omat toiveet asennukseen liittyen.
Suunnittelukäynnillä selvitetään vastaus ainakin seuraaviin kysymyksiin:
Miten valokuitu kulkee tontilla?
Ulkosuunnittelussa määritellään kaivuureitti kuitupäätepisteeltä kohtaan, josta kuitu tuodaan sisään taloon. Kaivuureittiä määritettäessä suunnittelija huomioi terassi- ja piharakennelmat, eivätkä ne ole este kuidun hankkimiselle. Varustaudu kertomaan suunnittelijalle, onko tontilla maanalaisia rakenteita tai kaapelointeja, kuten pihavalojen kaapeloinnit, puutarha-altaiden vesiputket tai muut matala-asennukset. Suunnittelija kertoo, jos sinun tarvitsee varautua asennukseen.
Miten valokuitu tuodaan sisälle taloon?
Usein kuitu tuodaan asuinhuoneeseen tai tekniseen tilaan talon ulkoseinän läpi eli tehdään niin sanottu läpivienti. Läpivientiä ei tarvita, jos taloon on valmis putkireitti kaapeleita varten. Jos putkitus on jo valmiina, selvitäthän sen reitin ja putken päiden sijainnin, jotta kuitu saadaan sujahtamaan paikoilleen suitsaitsukkelaan. Tarvittaessa avustamme putkireitin selvittämisessä, jos se ei ole tiedossa. Huomioithan kuitenkin, ettei kadonneen putkireitin etsintätyö sisälly perustoimitukseen vaan laskutamme siihen käytetyn työajan hinnaston mukaisesti.
Mihin kohtaan päätelaite sijoitetaan?
Valokuitupäätelaite on pienikokoinen valkoinen laite, joka kiinnitetään seinään. Se sijoitetaan niin, että päätelaitteen langattomasta verkosta saadaan mahdollisimman kattava – usein esimerkiksi olohuoneeseen tai tekniseen tilaan.
Kuidun hankintahintaan kuuluvassa perusasennuksessa valokuitupäätelaite sijoitetaan läpiviennin tai putkireitin yhteyteen. Aina se ei ole optimaalisin sijainti, ja siksi suunnittelija käy vaihtoehdot kanssanne läpi.
Mikäli tilattu laajakaistapalvelu sisältää myös kaapelitelevisiopalvelun, sijoittelussa huomioidaan myös kaapelitelevisiopalvelun käyttö. Kaapelitelevision perusasennukseen sisältyy asennus yhteen käyttöpisteeseen eli käytännössä yhdelle televisiolle. Jos teillä on useampia televisioita ja kiinteistössänne on tähtiverkko, voit tilata meiltä lisätyönä kaapelitelevision kytkennän päähaaroittimeen, jolloin televisiosignaali saadaan kulkemaan kaikkiin kiinteistön tv-pistokkeisiin.
Tarvitaanko sisäverkkotöitä?
Joskus tarvitaan lisäksi sisäverkkotöitä. Usein tämä liittyy tilanteeseen, jossa valokuitupäätelaite halutaan siirtää läpivientikohdasta kauemmas tai äsken mainittuun tilanteeseen, jossa kaapelitelevisiopalvelu kytketään päähaaroittimeen, ja se sijaitsee eri paikassa kuin missä nettipalvelua on tarkoitus käyttää. Sisäverkkotöistä laskutetaan hinnaston mukaisesti.
Tarvitaanko lisävahvistusta?
Päätelaitteen langattoman verkon kantavuutta voidaan laajentaa langattomasti ns. wifi-toistimien avulla. Suunnittelija käy kanssanne läpi, missä nettipalvelua on tarkoitus käyttää ja tarvitaanko mahdollisesti wifi-toistin tai -toistimia. Tällainen tarve voi tulla eteen esimerkiksi kaksikerroksessa kivitalossa. Wifi-vahvistin on melko helppo asentaa itsekin, mutta halutessasi voit tilata meiltä sille asennustyön. Vahvistimesta ja asennuksesta veloitetaan hinnaston mukaisesti.

Asennustyöt tehdään suunnitelman mukaisesti
Valokuituliittymän asennustyöt jakautuvat kaivuutöihin ja esiasennukseen. Työvaiheet tehdään kahtena eri ajankohtana, jotka sovitaan kanssasi tekstiviestillä tai puhelimitse. Kaivuutöiden ja esiasennuksen järjestys voi vaihdella. Kerromme ajankohtaa sopiessa, mitä olemme kulloinkin tekemässä. Työt tehdään arkipäivisin klo 8–16 välillä.
Pihan kaivuutöiden aikana ei ole pakko olla kotona. Esiasennuksen yhteydessä sinun tai edustamasi henkilön olisi hyvä olla paikalla, sillä saat samalla ohjeet, kuinka toimia, kun liittymä on kytketty ja voit ottaa sen käyttöön.
Kaivuutyöt
Tuumasta toimeen! Tontin kaivuutyöt tehdään sovittuna ajankohtana ja kuitu upotetaan noin 30 senttimetrin syvyyteen.
Tontin kaivuutyöt tehdään yleensä pienellä kaivinkoneella. Työstä jää kaivuujälki, jota saatat joutua tasoittamaan lapiolla ja kylvämään uutta nurmea. Vaihtoehtoisesti kaivuutöissä voidaan hyödyntää myös täryauraa, joka on hyvin pieni kumiteloilla kulkeva kone. Sen sahamainen terä ei aiheuta nurmikolle yleensä isoja haittoja ja kaivuujälki tasoittuu yleensä haravalla.
Kaivuutöiden kesto riippuu mm. kaivuumatkasta ja reitin haastavuudesta. Yleisesti ottaen työ vie enintään päivän.
Jos teillä on jo olemassa putkireitti talolle, kaivuria ei useimmiten tarvita lainkaan. Muista kaivaa putkenpäät esiin, jotta kuitu saadaan nopeasti sujutettua putkeen.
Tämän jälkeen valokuitukaapeli on talon ulkopuolella odottamassa jatkotoimenpiteitä.
Esiasennus
Esiasennus on työvaihe, joka tehdään sovittuna ajankohtana ja se kestää muutaman tunnin. Asentaja tuo kaapelin taloon sisälle joko putkireittiä tai tekemällä läpiviennin ulkoseinään suunnittelukäynnillä katsottuun kohtaan. Päätelaite asennetaan paikoilleen odottamaan yhteyden käyttöönottoa. Asentaja kertoo sinulle päätelaitteen käyttöohjeet ja ohjeistuksen, miten toimia, kun yhteys on kytketty ja voit ottaa sen käyttöön.
Päätelaitteen esiasennus voidaan tehdä osittain valmiiksi jo ennen tontin kaivuutöitä, tai ennen kuin kuitua on edes tuotu koko alueelle. Tätä kutsutaan kylmäasennukseksi ja sen tarkoitus on nopeuttaa käyttöönottovaihetta. Kylmäasennus voidaan tehdä hyvissä ajoin ennen kaivuukauden alkua.

Palvelu otetaan käyttöön etänä
Melkein valmista! Nyt tarvitsee enää kytkeä yhteys. Kytkemme yhteyden etänä, ja saat tekstiviestillä tai puhelimitse tiedon, kun palvelut ovat käytettävissä. Kun saat tiedon, toimi esiasennusvaiheessa saamiesi ohjeiden mukaisesti ja lopuksi vahvista vielä asentajalle, että kaikki toimii.
Jos päätelaitteen asennuksessa saamasi ohjeet tuntuivat vaikeaselkoisilta tai olet epävarma päätelaitteen käynnistämisestä käyttöönoton yhteydessä, kerro siitä asentajallemme. Tällöin voimme sopia käyttöönoton niin, että asentaja tulee paikan päälle avuksesi.
Nyt onkin jo valmista! Nauti valonnopeasta ja luotettavasta laajakaistayhteydestä sekä virheettömästä tv-kuvasta!
Kulkeeko kuitu kulmillasi? Tee saatavuushaku ja ota selvää
Saatavuushaku kertoo, onko kuitu saatavilla kohteeseesi, ja miten voit tehdä tilauksen.
Voisit olla kiinnostunut
-
Järvi-Suomen Valokuidun valokuituhintaan kuuluu perusasennus – mitä se sisältää?
Kun hankit valokuituliittymän Järvi-Suomen Valokuidulta, hintaan sisältyy perusasennus. Perusasennus kattaa nimensä mukaisesti perustarpeet, jotta voit ottaa nopean ja luotettavan yhteyden…
-
Missä vika, kun nopeustestin tulokset eivät vastaa odotuksia
Nopeustesti on hyvä tapa varmistaa, että saat liittymästäsi luvatut nopeudet. Nopeustulokset eivät kuitenkaan aina vastaa odotuksia. Listasimme yleisimmät syyt, miksi testitulokset…
-
Luotettava nopeustesti – testaa valokuidun vauhti
Nopeustesti on hyvä tapa varmistaa, että saat valokuitulaajakaistasi luvatut nopeudet irti. Jotta saat mahdollisimman luotettavan tuloksen, on kuitenkin tärkeää tehdä…