Valokuitu­pääte­laite ja muut verkon laitteet – ota termit haltuun

Kategoria:

Valokuitu tuo kotiisi valonnopean laajakaistan, mutta mitä laitteita valokuituverkkoon tarvitaan? Valokuituverkon käyttöön tarvitset ainakin valokuitupäätelaitteen sekä mahdollisesti erillisen lisätukiaseman.

Valokuitupäätelaite mahdollistaa tiedonsiirron

Valokuitupäätelaite on pieni valkoinen laite, joka asennetaan kiinteistöön valokuituliittymän sisäasennustöiden yhteydessä. Valokuitupäätelaite muuntaa valokuidulla kulkevan valosignaalin sähköiseksi signaaliksi, jota tietokoneet ja muut nettiin kytketyt laitteet voivat käyttää.

Valokuitupäätelaitetta ei tarvitse itse hankkia tai asentaa. Meillä Järvi-Suomen Valokuidulla laite sisältyy avausmaksuun, ja meidän asentajamme vastaa sen asennuksesta.

Meidän asentamamme valokuitupäätelaite jakaa langattoman nettiyhteyden kotisi eri laitteille, kuten tietokoneille, puhelimille ja älytelevisioille. Valokuitupäätelaitteen sijoittelu vaikuttaa siihen, miten hyvin langaton verkko kattaa kotisi kaikki tilat. Siksi sen sijoituspaikkaa pohditaan yhdessä suunnittelijamme kanssa suunnittelukäynnillä.

Perusasennus, johon sisältyy yksi kuidun läpivienti kiinteistöön sisälle ja enintään 5 metriä sisäkaapelia, kuuluu valokuituliittymän hintaan. Saat meiltä tarvittaessa myös tarjouksen kodin sisäverkkotöistä sekä vaativimmista asennuksista – vaikka keskelle tuvan kattoa. Tyypillisesti homma saadaan kuitenkin kuntoon meidän perusasennuksella.

Tutustu suunnittelukäyntiin ja muihin valokuidun asennusvaiheisiin: Valokuidun asennus kotiin – 4 simppeliä vaihetta

Valokuitupäätelaitteen paras sijoittelupaikka riippuu kodistasi 

Mikäli teillä ei ole erillistä teknistä tilaa ja valmista kaapelointiavalokuitupäätelaite kannattaa sijoittaa paikkaan, johon se on helppo asentaa ja jossa se palvelee parhaiten. Monessa kodissa paikka löytyy olohuoneesta läheltä televisiota.

Etenkin uudemmissa kiinteistöissä on usein erillinen tekninen tila, johon valokuitupäätelaitteen saa piiloon katseilta. Uusissa taloissa tekniseen tilaan voi tulla myös valmis putkitus tai putkireitti, jolloin valokuitu saadaan sisälle taloon poraamatta seinien läpi.

Tekniseen tilaan valokuitupäätelaite sijoitetaan myös silloin, jos kotonasi on valmis Ethernet-verkko. Ethernet-verkon tunnistaa seinissä olevista pistorasioista, joihin nettipiuhan voi kytkeä.

Haasteena on, että teknisestä tilasta langattoman verkon kantavuus ei välttämättä riitä koko taloon ja voit tarvita tarvitset lisätukiaseman.

Lisätukiasema varmistaa, että langaton verkko toimii kotisi jokaisessa nurkassa

Lisätukiasema on pieni laite, jonka avulla voidaan laajentaa langattoman verkon kuuluvuutta kotonasi. Niitä voi tarvittaessa ketjuttaa yhteen montakin verkon kuuluvuuden takaamiseksi.

Ketjuttamisen avulla langaton verkko saadaan toimimaan myös isoissa, monikerroksissa taloissa tai taloissa, joissa on paksut seinät tai muita esteitä, kuten isoja leivinuuneja, jotka heikentävät langattoman verkon signaalia.

Lisätukiasemaa tarvitset myös silloin, jos käytät Ethernet-verkkoa valokuitulaajakaistan jakamiseen kotisi laitteille. Järvi-Suomen Valokuidun suosittelema lisätukiasema on Genexis Pulse EX600.

Langaton verkko riittää useimmille kodin laitteille

Jotta voit käyttää nettiä eri laitteilla, ne pitää liittää verkkoon joko nettipiuhalla tai langattomasti. Mobiililaitteet, kuten kännykät ja tabletit, liitetään langattomaan verkkoon. Langatonta verkkoa voivat käyttää myös esimerkiksi tietokoneet ja televisiot.

Langattoman verkon etu on sen nimensä mukaisesti langattomuus – lattioilla ja kaappien takana on yksi johto vähemmän. Mutta ei niin paljon hyvää, ettei jotain huonoakin: langaton yhteys ei välttämättä ole riittävä paljon kaistaa vaativille laiteille, kuten älytelevisiolle tai pelitietokoneelle.

Nettipiuhalla nettiin kytketään paljon kaistaa vaativat laitteet

Jos langattoman yhteyden nopeus ei riitä tai laitteessa ei ole langatonta vastaanotinta, vaihtoehdoksi jää liittää laitteet verkkoon kaapelilla.

Riittämätön nopeus voi näkyä esimerkiksi älytelevisiossa tökkivänä tai huonona kuvana. Ongelma ei tällöin ole valokuituliittymässä, vaan vastaanottavassa laitteessa, joka ei pysty langattomasti ottamaan vastaan tietoa niin yhtä paljon kuin verkko tarjoaisi. Vanhemmissa laitteissa, kuten pöytäkoneissa, ei välttämättä ole lainkaan langatonta vastaanotinta.

Silloin vaihtoehdoksi jää tarttua nettipiuhaan. Ethertnet-nettipiuha yhdistää nettiä käyttävän laitteen, kuten älytelevision tai pelitietokoneen joko Ethernet-pistokkeeseen tai valokuitupäätelaitteeseen. Jos valokuitupäätelaite on kovin kaukana laitteesta, tarvitaan pidempää johtoa – tämäkin kannattaa huomioida päätelaitteen sijoittelussa.

Järvi-Suomen Valokuidun suunnittelija on apunasi valokuituverkon suunnittelussa

Itse ei onneksi tarvitse valita laitteita tai päättää niiden sijoittelupaikasta. Kun tilaat valokuituliittymän kotiin meiltä, suunnittelijamme on sinuun yhteydessä ja sopii suunnittelukäynnistä. Käynnin aikana suunnittelija kartoittaa tarpeenne ja keskustelee kanssanne valokuitupäätelaitteen sijoituspaikasta sekä mahdollisista lisätukiasematarpeista ja sisäverkkotöistä.

Kiinnostuitko kuidusta? 

Voisit olla kiinnostunut